Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως

Το ξέρετε ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορούν να αποτελούν για σας μια υγιεινή και αποτελεσματική πηγή διαρκούς ενέργειας για τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Το ξέρετε επίσης ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα πολύτιμα για το σώμα σας θρεπτικά συστατικά;

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι δεν είναι παχυντικοί όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών (σπαγγέτι), περιέχει μόνο 99 θερμίδες.

Όμως σε αντίθεση με το ζάχαρο και τους άλλους απλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια που προσφέρουν τα ζυμαρικά απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά.

Για το λόγο αυτό οι αθλητές υψηλού επιπέδου, βασίζουν τη διατροφή τους στα ζυμαρικά. Έτσι αποθηκεύουν ενέργεια στους μυς τους για να την απελευθερώνουν αποτελεσματικά όταν τη χρειάζονται.

Κατά τη διάρκεια μακρών, δύσκολων προπονήσεων ή αγώνων σε αθλήματα όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία, το τένις και άλλα, τα ζυμαρικά επιτρέπουν τη διάθεση της απαραίτητης ενέργειας που χρειάζονται οι αθλητές για τις επίπονες προσπάθειές τους.

Με λίγα λόγια τα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά. Όμως εάν κάποιος τρώει υπερβολικές ποσότητες από αυτά, τότε θα κερδίσει βάρος.

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι εύπεπτα. Επιπρόσθετα είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β όπως η νιακίνη, η θειαμίνη, το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο και φωσφόρο.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης φυσιολογίας και υγείας. Συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μας.

Βέβαια η επιστήμη δεν κατάφερε ακόμη να μάθει όλα τα μυστικά των δημητριακών και να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο δράσης τους στην πρόληψη.

Είναι όμως βέβαιο ότι μπορούμε να επιλέγουμε για το πιάτο μας, φαγητά από δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι όχι μόνο νόστιμα αλλά και ευεργετικά για την υγεία μας.

Έφη Μιλτιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε